Welcome to Our Website

Skansen utomlands

Vi i Sverige skryter gärna med vårt fantastiska friluftsmuseum Skansen. Men faktum är att vi inte är de enda som har denna variant av museum där landets kultur och historia lyfts fram i olika utställningar.

I den här artikeln kan du läsa mer om två museer som liknar svenska Skansen. De finns båda ute i Europa och kan vara värda ett besök när du är på resa i något av länderna.

Lettlands folkmuseum

Lettlands folkmuseum finns att besöka i utkanten av Lettlands huvudstad Riga. Museet grundades år 1924 och slog upp sina portar år 1934. Lettlands folkmuseum öppnades med Skansen som inspiration och är en blandning mellan ett friluftsmuseum och ett folkmuseum.

På museet har du möjlighet att se över 118 byggnader och 300 objekt som finns över området. Byggnaderna visar hur det kunde se ut i bondekulturen i de olika regionerna i Lettland. Friluftsmuseet finns utspritt över 88 hektar, vilket innebär att du har stora områden att vandra bland där du kan ta del av Lettlands byggnadshistoria och kultur. Alla byggnader är inredda som de såg ut under den tidsperiod byggnaden är från. Du kan till exempel se objekt som användes för att sköta om hushållet. Runt om i området finns över 14 000 föremål som representerar alla etniska grupper i landet.

Lettlands folkmuseum är med andra ord likt vårt Skansen, men de fokuserar givetvis på att visa upp den lettiska kulturen och historian. En annan stor skillnad är att Skansen innehar ett zoo och djur från världens alla hörn som du kan se på.

Hungarian Open Air Museum (Skanzen)

I den ungerska huvudstaden Budapest finner vi ett annat friluftsmuseum som på ungerska heter Szentendre, vilket liknar det svenska ordet skansen. Det inte är så konstigt eftersom även de har inspirerats av Skansen.

Museet grundades år 1967 och ligger vackert beläget vid foten av Pilisbergen. Området täcker omkring 60 hektar, vilket gör att du kan vandra runt i området under många timmar och se på de historiska byggnader som finns utspridda över området.

Byggnaderna i området visar upp den karpatiska folkkulturen. Förutom att du kan se byggnaderna utvändigt har du också möjlighet att gå in i dem där du kan se hur byggnaderna kunde se ut under den tidsålder de är från, med tidstypiska möbler och inredning.

Eftersom de har valt att behålla byggnaderna tidstypiska finns det även djur i området för att visa hur livet kunde se ut i Ungern.

I området finns en järnväg som ger dig den längsta åkturen genom ett museum i hela Europa.